Mit takar a siker kifejezés?

posted in: Blog | 0

Meglehetősen egyszerű kérdésnek tűnik, a legtöbb ember nem is haboz sokáig, mielőtt választ adna. Leggyakrabban a vagyonnal, drága autókkal és luxusvillákkal azonosítják, azonban nem is tévedhetnének ennél nagyobbat. Mint minden másban, itt is félre kell tennünk az objektivitást, hiszen legközelebb talán az önmegvalósítás áll hozzá, ami viszont nagyban függ az egyéntől, ahogy azt az “ön” előtag érzékletesen sugall is.

 

Miután tisztáztuk a siker fogalmát, nézzük, hogyan is érhetjük el azt.

Manapság már a sikerkönyvek mellett a Facebook, Instagram és Tiktok is napi szinten bombáz a “jobbnál jobb” tanácsokkal, mit is kell tennünk a siker érdekében, orrunk alá dörgölve, hogy minden csak rajtunk múlik, egyik klisét mormolva a másik után. Mielőtt még nagyon a szívünkre vennénk, és tovább görgetve azt látnánk, ahogy a tökéletes emberek azzal a tökéletes mosollyal az arcukon ébrednek, hogy könnyedén átszökelljék az aznapi akadályokat, melyet az élet oly fáradhatatlanul görget, igen, eléjük is (!), álljunk meg egy gondolat erejéig. Hiszen a változás tényleg velünk indul, ám ez nem feltétlenül olyan egyszerű, mint amilyennek látni engedik azok a sikerről papoló, zakóban ugráló fiatalok.

A siker és boldogság nem egy könnyen megfogható dolog, sokan már az első lépcsőfoknál elakadnak, ami nem más, mint az önismeret. A folyamat elengedhetetlen mozzanata, hogy felismerjük gyengeségeinket, és azokra koncentráltan rálépjünk a fejlődés útjára. Emellett persze nem nélkülözhető az sem, hogy valaki rámutasson erősségeinkre is, hiszen ebbe kapaszkodva láthatjuk, hogy nem is vagyunk olyan reménytelen eset. Akik pedig megrökönyödve pislognak most a képernyőre, azon törve a fejüket, ehhez miért is kell segítség, szánjanak egy percet arra, hogy összeírjanak 10-15 jó tulajdonságot magukról. Nem is olyan egyszerű, igaz?

Itt lép képbe a life coach, mint különleges szimbólumokkal tarkított, vicces köpenyben szaladgáló szuperhős. Nemcsak egyén szintjén segít definiálni a sikert, hanem személyre szabott lépésekre lebontva, szervezetten kísér végig az ahhoz vezető úton. Ha a fejlődés gondolatát régóta agyunk valamelyik hátsó zugába száműzve nagyobb teret engedtünk a hétköznapi gondoknak, itt az ideje, hogy egy coach szakértelmére hagyatkozva engedjük, hogy új megvilágításba helyezze életünket.