Coaching a személyre szabott célok kitűzése és megvalósítása érdekében

posted in: Blog | 0

Izgalmas utazás önmagunk (ezidáig) felfedezetlen kincsesszigete körül…

A coaching az emberi élet minden területére kihat: a (pár)kapcsolatokra, a munkahelyre – és ezen belül a karrierre; a személyes fejlődésre és a spirituálitásra egyaránt. Az elmúlt évek folyamán megfigyelhettük, avagy megtapasztalhattuk az önismeret és önfejlesztés iránti megnövekedett érdeklődést – elegendő, ha végig-mustráljuk az ezen témákban megjelent könyvek listáját, vagy a tréningek, tanfolyamok sorát. Mindezen igényekkel szinte összefonódtak a személyes és business jellegű álmok, célkitűzések.

A coaching lehetőséget kínál arra, hogy az álmok és célok ne süppedjenek a régen elfeledett tervek, doh- és csalódottság-szagú „dobozába”, hanem tevékenység-orientált stratégiák kialakításával megvalósíthatóvá érleli mindezeket. A hőn vágyott privát és publikus szféra, avagy a magánélet és a munka közötti egyensúly létrehozásának igénye egy professzionális coach közreműködésével végre valóság-testet ölthet magára. Mindezzel felváltva a kizárólag képzelgésekre szorítkozó hozzáállást tudatos cselekvések jól (nyomon) követhető soraivá.

A coaching során a szinergikus, azaz együttműködő coachig támogatásával azzal is szembesíti ügyfeleit, hogy a személyes fejlődéstől gyakran (legtöbbször?) leválaszthatatlanok a kihívások, változások, „próbák”. Amennyiben ezekben az akadályokban meglátják a ködbe-burkolt lehetőségeket, úgy sikerülhet egy harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb, céltudatosabb, teljes értékű életet élniük.

A coaching során a szakember segít rávilágítani ügyfele személyes értékeire, melyek kulcsként szolgálhatnak az egyéni prosperálás újabb és újabb ajtóihoz. Segédkezet nyújt abban is, hogy a szavakból tettek csírázzanak, melyek motiváció-esővel, kitartás-napsugarakkal tápláltan idővel szárba szökkenjennek, végül pedig virágba borulnak.

Mindehhez szükséges, hogy az ügyfél:

  • kristálytiszta énképpel, és ehhez igazított jövőképpel rendelkezzen, melyet mintegy térképként tartva maga előtt: haladjon az egyéni növekedés útján (természetesen kellő rugalmassággal felvértezetten, a potenciális változtatásokra való felkészülés birtokában)
  • megerősíti a személyes felelősség vállalását
  • támogatja a „jó ügy” iránti elszántságot
  • kiemeli a pozitív hozzáállás fontosságát
  • a coach kitartásra ösztönzi a hozzá fordulókat.

A coaching valójában nem más, mint egy varázslatos utazás önmagunk ezidáig felfedezetlen kincsesszigete körül. Saját értékeink feltérképezése életünk egyik legkalandosabb barangolásává, felfedezőútjává formálódhat. A megismeréseket, pedig újabbak követik, hiszen a kincsek fellelését, majd gyarapítását követően: újabb izgalmas felfedezni-valók egész palettája tárul elénk.

A coaching rámutat arra, hogy az egészséges önismeret birtokában testre szabhatóvá válhatnak a célok, így megvalósításuk során nem hagy cserben a kitartás.